Seks eksamener senere var jeg plutselig ferdig på videregående

Plutselig var det over. Min siste eksamen ble levert for snart to timer siden. Jeg er ferdig med eksamensuka, med franske prøver, fransk undervisning og fransk videregående skole generelt.

Jeg er ferdig med videregående! For en merkelig ting å si. Spesielt for meg, som føler at jeg egentlig aldri begynte på videregående. Nå skal jeg ikke gå helt "13 års skolegang er ENDELIG over" som stort sett er hva Facebook har handla om den siste måneden. Jeg har nemlig fem år med studier foran meg. Minst. Og jeg gleder meg.
Alle de seks eksamenene jeg har hatt denne uka, fra venstre til høyre, som da tilsvarer mandag til fredag:
- Filosofi (varte i 4 timer),
- Fysikk-kjemi (varte i 3:30 og gikk direkte dårlig. Synd det er det faget som teller mest på mitt karaktersnitt..)
- Norsk (varte i 3 timer, men jeg gikk etter to, etter å ha svart på spørsmål fra en tekst om alkoholpolitikken til Frp og om min siste ferie i Norge. Fint kombinasjon.. Jeg tok forresten norsk som - fremmedspråk. Anbefales på det sterkeste!)
- Matte (varte i 4 timer)
- Engelsk (varte i 2 timer. I og med at dette var på 2. fremmedspråk for franskmenn-nivå er det vel åpenbart at det gikk greit.)
- Biologi- og geologifag (varte i 3:30 og var beviset på at man ikke kommer seg gjennom fransk eksamensuke uten fargeblyanter.)For å feire det hele kjøpte jeg meg en supercookie fra La Mie Câline på vei hjem. Disse er for det første supergode, og for det andre supersvære. Og for det tredje super-ikke-stekt. Nam. Dette er muligens noe jeg kommer til å savne med Frankrike når jeg drar, selv om jeg ikke husker sist jeg kjøpte meg en av disse. Gode er de uansett, og de anbefales hvis du noen gang skulle befinne deg i nærheten av en La Mie Câline.

Noe annet jeg mest sannsynlig kommer til å savne er spørsmålene fra sensor når de kontrollerer ID'en vår før en eksamen. Noen bare ser mistenksomt på passet mitt, andre spør (på engelsk) om jeg er norsk og skal ta eksamen (nei, jeg bare følte for å sitte i eksamenslokalet og late som), og andre lurer på om jeg bare er i Frankrike for å ta eksamen.. Ja for det er helt normalt å dra til et annet land bare for å ta eksamenene deres. Og så hadde vi en annen sensor, som midt under prøven følte for å plukke opp passet mitt og studere det.

Da jeg hadde norskeksamen var jeg logisk nok den eneste som hadde dette språket, men skolen hadde visst fått tilsendt fire kopier.. Dere kan tro jeg ble bekymra da jeg så at dama la fra seg en bunke på et titalls ark på pulten min. De syntes tydeligvis jeg hadde behov for fire kopier av samme prøve. Samtidig.

Jeg har vanskelig for å tro at jeg har sommerferie nå. Om en uke er jeg på vei hjem til Norge - for godt. Mamma og pappa sitter allerede i bilen på vei til Frankrike for å hjelpe meg med flyttingen og for å hente meg. Akkuratt nå kjennes det godt å skulle hjem til Norge og bli norsk igjen, men jeg skal ikke påstå at det ikke blir hjerteskjærende å ta farvel med alt her nede.

Nok sorg på forskudd for nå - i kveld er det La Fête de la Musique over hele Frankrike, så dette blir stor fest. For de som ikke er så stø i fransk betyr da det "Musikkfesten", og det er et offentlig, årlig opplegg. Greia er at det er satt opp scener rundt om i byen, både store og små, og hvor de små er åpne for alle. Arrangørene går rundt og hører på amatørbandene, og hvis de liker det de hører blir de tatt med til en større scene. Og så tror jeg det er noen oppsatte konserter med mer etablerte musikkere også.

Dette er fremfor alt en anledning til å feste og å ha det gøy, at det er rett etter bac'en gir oss bare enda en grunn til å være i godt humør i kveld. Nå hører jeg at folk har begynt å spille nede på gata her, så jeg avslutter her og gjør meg klar for å bli med på moroa.

Ha en fin helg, og god sommerferie til alle som har fått ferie!
À la prochaine! 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Ingeborg Onstein

Ingeborg Onstein

19, Stavanger

Høsten 2010 flyttet jeg til Frankrike for å ta vg1 via FIVAI/Institut Français (www.france.no). Etter det ene året bestemte jeg meg for å bli igjen og fullføre videregående ved den franske skolen min, Lycée Chevrollier, i Angers. Sommeren 2013 tok jeg bac'en, eksamen, og vendte hjem til Norge etter tre år fyllt med mange oppturer, nedturer, franske rariteter og mye skole. Hvis du har noen spørsmål angående Frankrike eller fransk skole er det bare å spørre! Jeg kan nås både på facebook og på mail: ingeborg@onstein.no

Kategorier

Arkiv

hits